Vi summerar 2013 och önskar ett riktigt Gott Nytt År!

31 december, 2013 av Anna Wannberg

20130104

Jag (Anna) är min vana trogen och ska summera även detta år som nått sitt slut och så ska vi så klart blicka framåt mot 2014. I förra årskrönikan skrev om jag diverse otrevligheter såsom ett sent missfall, cystor på äggstockar som ledde till kastraktion och en halt unghund, som tur var vände året till lite trevligheter i form av ett vunnet utställningschampionat och en kull med 8 valpar födda i årets sista månad.

Så när 2013 började hade vi ett helt gäng valpar som var ca 3 veckor gamla. Det var så klart en intensiv period med mycket arbete och måååånga besökare.  Vi var superglada för vi hade äntligen efter år av problem nått vårt mål, det fanns nu 8 nya tufflor här i världen och Zigne visade sig vara en fantastisk mamma med stort tålamod.

I februari flyttade alla valparna till sina nya hem, till nya miljöer och nya bra familjer. Vi hade turen att hitta fantastiska hem till samtliga. Själv valde vi att behålla en tik, Roza, på hemmplan och att sätta en hane på foder, Nixon.
.
I mars hade vi sorg då vi fick ta det tunga beslutet att Iza, vår första lagotto, inte längre skulle behöva kämpa mer. Hon fick somna in vid 8 års ålder efter en tids sjukdom.

Som jag nämnde i början så hade vi en halt unghund i 2012 och det fortsatte i 2013. Efter diverse turer hit och dit fick Jenzen i april gör ännu ett besök på Strömsholms djuksjukhus. Lösningen var enkel med en liten artroskopi men det innebar också mycket mer konvalesens och rehab. Jenzen har verkligen varit en kämpe genom hela detta med sitt alltid lika trevliga sätt trots sin smärta, han har helt enkelt visat prov på en fantastisk mentalitet.

I april/ maj debuterade våra egna två valpar och Enzo i Falkenberg på utställningar, med fina kritiker och framförallt med positiva attityder. Första helgen i juni hade vi en valpträff och vilken uppslutning, de enda som saknades var vår egen Nixon och Bruno från Piteå. Dagen var en riktig succé, i alla fall tyckte vi det..:) Vi hade genomgång av pälsvård/klippning, det var mycket hundbus och vi gjorde ett tappert försök till tryffelsök. Utöver detta så var det så klart mycket hundsnack vid den italienskinspirerade lunchen och eftermiddagsfikat. Vi känner oss välsignade att våra valpar fått så fina hem.valptraff2013

I mitten på juni fick vi beskedet att vår fodervärd inte längre kunde ha Nixon kvar pga problem i hundflocken. Vi välkomnade självklart vår guldklimp hem igen med glädje. Vi valde att han skulle få byta namn från Nixon till Dixon (som han skulle hetat om han stannat från början), om någon som läser detta sett serien The Walking Dead så kan jag meddela att han är numera döpt efter karaktären Daryl Dixon, en riktig hjälte alltså..:) Samma helg som Dixon flyttade hem åkte vi som planerat upp till Vännäs för utställning, Roza blev BIR-valp, Dixon BIM-valp och mamma Zigne 4e bästa tik.

Sommaren 2013 måste vi höja till skyarna för sitt vackra väder, det måste vara det bästa på många år nu. Vi hade flera mysiga dagar med hundarna i vår sommarstuga och detta för hundarna betyder i princip bada non-stop om inte vi sätter stopp för det.

 I juli fick vi meddelande om att Enzo blev BIR-valp båda dagarna i Tvååker och själva gjorde vi oss klara för att åka ner till Köping för tvådagarsutställning varav den ena var årets Raduno.

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att när vi vände hemåt från den resan så skulle vi ha en liten Dixon i bilen som hade gjort bragden att bli BIS-valp två dagar i rad. Första dagen på internationell utställning på Wästmanlands KK med över 30 valpar i finalen, detta kvalificerar honom att tävla om Puppy of The Year på grand hotell i mars. Dagen efter var det Raduno med 16 lagottovalpar anmälda och han blir BIS-valp även denna dag och syster Roza blir bästa tikvalp. Vilken helg, den glömmer vi aldrig.

BIS-valp i Köping 2013!!

Under hösten har det fortsatt på ett trevligt spår, valparna har fyllt juniorer och debuterat i officiell klass på utställning. Både Dixon, Roza och Enzo har fått excellent som omdöme. Dixon har dessutom fått CK både i Sverige och Norge samt vunnit titeln Norsk Juniorvinnare 2013.
20130427-10
Dalmatinern Jenzen har gjort sitt sista besök på rehab och börjar se fin ut igen. Han är röntgad med B-höfter och armbågar UA. Han har till och med varit och tränat på en inofficiell utställning och fått omdömet trevliga rörelser av en domare som är van att döma dalmatiner.

Vi har under året varit hem till Nike i Surahammar, Aila i Örbyhus och Enzo i Falkenberg på besök. Vi tycker det är superkul att få se valparna i sin hemmiljö. Vi är så långt väldigt nöjd med kullen och framförallt för att alla ägarna beskriver trygga och sociala hundar. Så nu har året lidit mot sitt slut, valparna har nyss fyllt 1 år och vi planerar nu för fullt inför Zignes andra och sista kull.
.
.
.
Vi blickar nu mot ett nytt år som vi hoppas för med sig framförallt friska hundar. Vi hoppas på en ny kull med valpar och att den första kullen ska fortsätta utvecklas bra. Vi ska röntga våra egna 1-åringar och förhoppningsvis får vi flera i kullen röntgade. Vi planerar för BPH.
Vi hoppas att vi ska kunna ställa ut Jenzen en del i vår/sommar om allt fortsätter att gå åt rätt håll.
Ja, som vanligt har man många planer när en nytt år börjar.

Vi vill härmed önska er alla ett riktigt Gott Nytt Hundår!
Med vänlig hälsning
Anna & Ann-Britt
Kennel TufflaZ